Вступне слово про настільні ігри

Настільні ігри переживають бум. Всі твердять про «золотий вік» або «ренесанс» настільних ігор.

У Німеччині, батьківщині сучасних настільних ігор, індустрія виросла більш ніж на 40% за останні п'ять років. Наприклад, тільки в Німеччині у 2019-му році на чотириденній виставці SPIEL, яку відвідали 250 000 осіб зі всього світу, було випущено 1500 нових настільних і карткових ігор.

Що в настільних іграх приваблює людей і які нові тенденції ми бачимо в останніх випусках?

Чотири основні елементи роблять настільні ігри приємними як для сімей, так і для захоплених любителів.

Виставка по настільним іграм Essen Spiel 2019

По-перше, настільні ігри соціальні - адже в основному в них грають з іншими людьми. Разом гравці вибирають гру, вивчають і інтерпретують правила і беруть участь в грі. Навіть посередня гра може бути веселою і запам'ятовується, якщо ви граєте в неї з правильною групою людей.

По-друге, настільні ігри являють собою інтелектуальний виклик або можливість для стратегічного мислення. Розуміння правил, пошук оптимального розміщення дій, виконання ходу, який здивує вашого опонента - все це приносить величезне задоволення. А фортуна в багатьох сучасних настільних іграх більше не залишається основоположним процесом в шляху до перемоги.

По-третє, настільні ігри матеріальні - вони зроблені з речей, у них є вага, вміст, дизайн і навіть краса.
Любителі говорять про тактильну радість і чутливий захват від переміщення фізичних ігрових елементів і про свою вдячність за деталізований малюнок на ігровій коробці або дошці. Деякі йдуть на все, щоб захистити свої ігри від пошкоджень, навіть «засовуючи» окремі карти в протектори, щоб захистити їх від жирних пальців, бризок або зносу. Колекційні набори Монополії, Катана, Каркассона та інші вантажні гри можуть виручати на аукціоні за сотні тисяч доларів.

Нарешті - і це допомагає пояснити величезну кількість нових випусків щороку - настільні ігри пропонують різноманітність. За «культом нового» ховається бажання мати правильну гру для правильної ситуації - незалежно від того, яке поєднання гравців і стратегічної глибини може знадобитися.

Тема гри має значення, але не менш важливі механізми її проходження, а також очікувана тривалість гри. Як і автори, так і ігрові дизайнери і художники залучають прихильників, яким подобається стиль створюваних ними ігор.

Досвід "квест-кімнат"

Щоб задовольнити попит на різноманітність, дизайнери шукають нові елементи у своїх іграх. Ігри в «Легасі (legacy)» стилі, в яких гравці "налаштовують" гру в міру її проходження, пишуть замітки та змінюють правила або компоненти гри - створюють одноразовий індивідуалізований варіант основної гри. Вони також запрошують групу друзів зіграти разом протягом декількох ігрових сесій, змінюючи «свою» гру протягом усього досвіду.


Вище та Нижче

Це може здатися неприємним для тих з нас, хто виріс, захищаючи свої ігри від «пошкоджень» - адже іноді гра може попросити вас розірвати карту або зробити на ній позначку.

Це можуть бути невеликі недорогі гри які покликані відтворити досвід «втечі з кімнати», пропонуючи гравцям ряд головоломок, які потрібно вирішувати разом в рамках спільної діяльності. Однак, щоб вирішити головоломки, гравці повинні буквально зруйнувати гру - розрізати карти, рвати предмети, складати, склеювати і писати на них.


Нерозкрита справа Шерлока Холмса

Про ці недорогі  ігри можна багато чого сказати - вони розвивають навички спілкування та командної роботи та, як і квести в реальному світі, дають можливість друзям і сім'ям працювати разом над розв'язанням спільної проблеми.

Для тих, хто хотів би повторити свій шлях або передати гру друзям, гра «Місце злочину» по-іншому дивиться на жанр квестів, використовуючи інтегрований додаток, який дає підказки та відповіді та навіть переносить вас віртуально на місце злочину (не дарма ж її так назвали). Це забезпечує можливість повторного проходження самої гри, навіть якщо гравці не хочуть повертатися до тієї ж історії. Серія цих уявлень пропонує творчі можливості комбінувати різні об'єкти в рамках рішення головоломок, але іноді додає мультимедійні елементи і використовує різні властивості смартфона в якості інструментів розв'язання проблем.


Місце злочину/a>

Ці цифрові інструменти додають різноманітності доступним настільним іграм. Це більше, ніж прості ігри, вони надають нові способи взаємодії з ігровим матеріалом і механізмами, при цьому підтримуючи товариськість, інтелектуальні можливості та відчутність, якими так насолоджуються гравці.

Настільні ігри нікуди не дінуться, але додатки додають до цього ігрового простору нові захоплюючі можливості.

3 класичні гри які слід спробувати:

Колонізатори. Ювілейне видання



Small World: Маленький світ



Квиток на поїзд: Європа

3 нових сучасних хіта які сподобаються всім:

Пройдисвіти з Кведлінбурга


Крила


Кланк! Підземна пригода